Ce bine ar fi să ne ascultăm intuiția!

Ce bine ar fi să ne ascultăm intuiția!


V-am scris cândva
despre cum se poate îndeplini o dorință prin legea atracției, Pe aceeași tema am citit cartea “Calea magica a intuiției” scrisa de Florence Scovel Shinn, autoarea care mi-a și deschis mie “apetitul” pentru cărțile de dezvoltare personală.

În cartea menționata, autoarea vorbește despre 3 reguli simple pentru a înțelege toate trucurile din prima sa carte intitulată “Jocul vieții și cum să-l joci”, unde ne învață că viața nu este o luptă ci un joc, iar toate dorințele bune ale inimii ne sunt îndeplinite. Regulile sunt: spune cuvântul, urmează-ți presimțirile și sapă-ți șanțurile. Astfel ne spune ca vom trăi în momentul ACUM (prezent) și nu-L vom limita pe Dumnezeu, căutând singuri mijloace de materializare pentru ceea ce ne dorim.

S-o luăm pe rând: spune cuvântul înseamnă să facem o cerere către Dumnezeu și să acționam imediat ca și cum am fi primit deja ceea ce am cerut, adică sa ne urmam presimțirile și să dovedim credința activă, imprimându-ne în subconștient expectativa, cu alte cuvinte sapă-ți șanțurile: fă ceva concret (credința fără fapte e moartă)! Un exemplu în acest sent este dat în cartea Jocul Vieții, anume: o femeie nu avea bani pentru daruri de Crăciun. A fost sfătuită să-și urmeze intuiția și să dovedească credința activă, astfel ca ea a fost inspirata să-și cumpere beteală, simboluri de Crăciun și hârtie creponată, iar cu câteva zile înainte de Crăciun a primit un dar de câteva sute de dolari.

Ce te poate împiedica să-ți urmezi îndrumările intuitive sau să-ți îndeplinești idealurile?

  • mânia și indignarea
  • disperarea, dorințele pline de nerăbdare, dar și cele lipsite de viață
  • voința individuală
  • păstrarea și economisirea duc la pierderi
  • nu vizualiza sau forța o imagine; ea îți va licări în subconștient venind de la Supraconștient (Dumnezeu)
  • dezordinea (spre exemplu pe birou sau chiar în casă)
  • ascultarea de melodii triste
  • lipsa de armonie
  • ignorarea intuiției
  • frica și îngrijorarea
  • resentimentele, ura, invidia, jignirile puternice
  • judecata
  • criticile continue și găsirea permanentă de greșeli
  • trăirea în trecut sau în viitor

În ajutor îți vin:

  • calmul
  • ascultarea intuiției
  • bunăvoința față de toți oamenii, chiar și față de așa zisul “dușman”
  • mulțumirea și recunoștința pentru tot ceea ce ai în prezent
  • calitatea gândurilor tale (dacă te simți prosper, atragi prosperitate, dacă te simți sărac, oricât de mulți bani ai avea, vei începe sa pierzi din ei)
  • credința aduce roade
  • bucuria aduce o noua tărie, vigoare și vitalitate
  • trăirea pe deplin în prezent
  • folosirea de afirmații în care să crezi și care să-ți ofere un sentiment de siguranță
  • iart-o pe persoana sau persoanele care te-au rănit, trimițând iubire și bunăvoință spunând: “îl/o iert”
  • răbdarea (non-rezistența) sinonima aici și cu a te lăsa în mâinile și voia lui Dumnezeu

“Trăiește complet în minunatul acum,cu așteptare plină de bucurie știind că Dumnezeu este modul, timpul și locul – Cum, Când și Unde.”

“Nu lasa ca dorința inimii să devină boala inimii!”

“Nu neglija ziua lucrurilor mici,deoarece micile începuturi au sfîârșituri marețe!”

Iată și 3 afirmații pentru îndepărtarea îndoielilor, fricii și îngrijorării:

“NIMIC NU ESTE PREA BUN CA SĂ NU FIE ADEVĂRAT”

“NIMIC NU ESTE PREA MINUNAT CA SĂ NU SE ÎNTÂMPLE”

“NIMIC NU ESTE PREA BUN CA SĂ NU DUREZE”

Noi ortodocșii nu suntem obișnuțti cu afirmațiile, însă dacă crezi în ceva, acest ceva sigur se va imprima în subconștient și se prea poate să se adeverească. Pentru mine, rugăciunea adevărată nu sunt afirmațiile, ci căderea în genunchi în fața lui Dumnezeu, o conversație sinceră cu El pentru o cerere pe care Dumnezeu dinainte o știe și dacă ai lacrimi fierbinți și-ți mai ceri și iertare pentru greșeli, pentru faptul ca nu iubești aproapele ca pe tine însuti/însăți (aproapele fiind orice om, nu doar cei dragi ție) și pentru că ai resentimente și nu poți ierta pe cineva (desi ai vrea și-I ceri ajutor), așa precum tu te rogi în ascuns (în sinea ta, în Duh), în ascuns iți va ajuta Dumnezeu. Menționez că lacrimile fierbinți nu sunt necesare, dar te spală de greșeli (păcate) și de cele mai multe ori vin de la sine.

“Domnul este aproape de toți cei ce-L cheamă cu toată inima.” – Părintele Arsenie Boca

Vreau să mai punctez ceva în legătură cu non-rezistența. În cărțile menționate, autoarea ne spune că dacă avem o povară (frică, îngrijorare, resentimente, necazuri) să zicem : “Arunc povara ………….. asupra Hristosului interior și sunt liber(ă) să…………”. Spre exemplu : “Arunc povara resentimentelor Hristosului interior și sunt liber(ă) să iubesc, să fiu armonios(oasă) și fericit(ă)”. Si am vrut acest lucru pentru că mi-am adus aminte când o rudă, ceva mai bisericoasă să spunem așa, m-a sfătuit ca atunci când am multe supărări sau necazuri, să ma duc la biserică și să-I încredințez toate problemele mele Măicuței Sfinte Preacurate, Născătoarea de Dumnezeu Fecioara Maria : “Ia-le Măicuță, că Tu știi ce să faci cu ele”.

Deși nu v-am vorbit prea mult despre intuiție, părerea mea, pe care am regăsit-o și la alte persoane, este că intuiția reprezintă vocea lui Dumnezeu. Nici nu v-am dat exemple din viața mea când am ascultat-o sau nu – ar fi nenumarate – dar cred că mai importante sunt lucrurile care te impiedică să-ți urmezi intuiția, cât și cele care te ajută. Aici trebuie să lucrăm cu noi înșine astfel încât s-o putem recunoaște, auzi sau, după cum spuneam, să-L auzim. Și nu în ultimul rând s-o urmăm sau să-L ascultăm.

Iar în încheiere trebuie sa adaug câteva cuvinte de suflet din cartea cu care v-am obișnuit (pe cei care au citit din articolele mele mai vechi) – “Vreau să schimb lacrimile voastre în bucurie. Antologie de cuvinte duhovnicești ale Părintelui Arseni Boca” – referitoare la mândrie, despre care nu am menționat, dar cred că este de mare importanță și mai mult ca sigur veți înțelege singuri de ce.

“Neascultători, oamenii tari de cap și betegi la minte de fumul mândriei nu au parte de darurile sfatului. Căci, părăsind sfatul cel bun dat la vreme și Dumnezeu îi părăsește și-i lasă în sfatul cel rău.”

“Mândria și toți puii ei sunt pricini de conflicte, nemulțumiri, de fățărnicii. Din răcirea dragostei și a umplerii sufletului de răutate sub influența acestei patimi, mintea alunecă pe panta nebuniei. Ce e de făcut în momentul de limpezime de minte? Să simțim, să ne dăm seama că la mijloc e o patima, un duh rău care ne trage de minte cu o logică foarte stransă, ca să ne scoată afară din ascultarea lui Hristos. Să ne dăm seama că mai avem ceva în noi neatins de logica aceasta: conștiința. Deci să ascultăm conștiința, nu dreptatea noastră. Să căutăm de mai este cineva care ne-ar putea ajuta să ajungem la liniște. Dacă întinzi mâinile către ajutor, vei fi ajutat. Inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi.”

Și pentru că tot am vorbit de lacrimi în acest articol:  “Plânsul deznădăjduit îl au oamenii mândri.”

Comments

comments

One Response »

  1. S-a descoperit științific faptul că prima impresie este cea corectă. De exemplu, omul care ajunge la o răscruce de drumuri, pe drumul care îl alege are șanse mai mari să ajungă la destinație decât dacă alege ce-al de-al doilea gând (alt drum).
    Probabil izbânda o are și datorită faptului că nu a stat mult pe gânduri și s-a dus exact către unde i-a dictat inima/ mintea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *