Multi dintre noi au vazut, macar odata, imagini cu chinezi in parcuri miscandu-se lent si concentrat. Tehnicile pe care acestia le executa fac parte din Taichi si Qigong, fiind foarte benefice sanatatii fizice si psihice.
Daca vorbim despre qigong, trebuie sa stiti ca exista cel putin patru tipuri de qigong: qigong-ul artelor martiale, qigong-ul taoist, qigong-ul budist si qigong-ul medical, diferentele intre ele nefiind semnificative in ceea ce priveste tehnica in sine, ci mai mult in ceea ce priveste abordarea filozofica a lor.
Printre cele mai populare tehnici de qigong se numara Cele 8 piese din Brocard, Yi Jin Jing, Zhuang-ul Degetelor Sabie si Zhuang-ul Celor 3 Cercuri.
Qigong-ul a aparut inca de acum 5000 de ani (exista dovezi arheologice in aceasta privinta) si s-a dezvoltat odata cu China, ajungand sa infloreasca in perioada pre-comunista. Dupa venirea la putere a lui Mao s-a incercat trecerea intr-un con de umbra a qigong-ului (alaturi de multe alte valori ale Chinei), existand perioade in care chiar a fost interzis si practicantii de qigong arestati. Acest lucru a avut si o latura pozitiva, fiindca multi maestri au emigrat in Occident si au impartasit acolo aceste valoroase invataturi milenare.
In Bucuresti exista cateva scoli de qigong, unele conduse de maestri chinezi, altele de profesori romani, in care se predau cursuri de qigong adaptate la societatea moderna in care traim.
Qigong-ul ajuta la relaxarea corpului si mintii, echilibrand energetic corpul. De aici decurg o serie intreaga de efecte benefice asupra sanatatii fizice si mentale, pe care practicantul de qigong le poate sesiza intr-un timp destul de scurt de la inceperea practicii (cateva luni).
Denumit (impropriu) si yoga chinezeasca, qigong-ul este recomandat oricarui om, tanar sau batran, sanatos sau cu afectiuni, fiind o adevarata poarta spre relaxare, sanatate si longevitate.