Despre rugăciune

Despre rugăciune

roaga-teDeși am spus în articolul precedent că doresc să vorbesc despre rugăciunea de cerere, m-am abătut puțin de la subiectul în sine, dar nu foarte mult și sper că nu fără folos. Continui azi pe aceeași temă, deși știu că despre rugăciune s-a vorbit mult și se va mai vorbi. Și bine se face, căci foarte bună și folositoare este rugăciunea. De la mine pot să vă spun doar să nădăjduiți în ajutorul ei și vă voi vorbi despre ea prin cuvintele dragului nostru Sfânt Nectarie Taumaturgul:

Rugăciunea adevărată, stăruitoare și lucidă, făcută timp îndelungat, cu suflet zrobit, cu mintea concentrată și nu cu vorbărie goală este bine primită. Mobilul oricărei rugăciuni este smerenia iar dovadă de smerenie este rugăciunea. Cunoscându-se deci neputințele, invocăm ajutorul puterii lui Dumnezeu.

Fecioarele, să-L aibă înaintea ochilor pe Hristos și pe Dumnezeu Tatăl și să fie luminate prin rugăciuni de către Sfântul Duh. Dacă rugăciunea nu Îl are ca destinatar pe Dumnezeu cum să fie ascultată de Acesta? Rugăciunea ne unește cu Dumnezeu și ne familiarizează cu El, este o convorbire cu Dumnezeu și comuniune conștientă cu El, Cel mai vrednic de cinstire dintre toate.

Rugăciunea este ajutorul vieții noastre, convorbirea cu Dumnezeu, uitarea celor pământești și scară către cele cerești. Rugăciunea este soarele care luminează ochii cei sufletești; așa cum trupul este luminat de soarele ceresc. Rugăciunea făcută cu dăruire este ca un foc nestins care luminează sufletul și mintea. Este ca o adevărată armură cerească, singura care poate proteja pe cei ce se dedică pe ei înșiși lui Dumnezeu. Rugăciunea este un medicament care tratează toate patimile. Este dătătoare de viață, de sănătate. Puternică armă este rugăciunea, oferă o mare siguranță, scump tezaur, liman neînviforat, cetate de scăpare. Rugăciunea este deci leac salvator, alungă păcatele și vindecă greșelile. Armă invincibilă, tezaur incomensurabil, bogăție nestricăcioasă, liman liniștit, dăruitoare de liniște sufletească, originea a mii de bunătăți și mamă ne este rugăciunea.

Și încă ceva despre rugăciune care mie mi-a plăcut foarte mult, din cartea Vreau să schimb lacrimile vostre în bucurie – Antologie de cuvinte duhovnicești ale părintelui Arsenie Boca: Roagă-te și gândește-te la tot ce vrei și gândurile tale se vor curăța prin rugăciune; “roagă-te și fă ce vrei” și faptele tale vor fi plăcute lui Dumnezeu, iar pentru tine folositoare și mântuitoare. Roagă-te și nu te teme de nimic, nu te înfricoșa de necazuri, nu te înspăimânta de năpăstuiri, căci rugăciunea le va înlătura. Roagă-te oricum, numai mereu, și nu te neliniști de nimic; fii vesel și liniștit cu duhul, căci rugăciunea te va înțelepți.

După cum spuneam, multe ar fi de spus despre rugăciune. Sper ca cele scrise în articolul precedent împreună cu cele de mai sus să vă fie de folos. Și având în vedere aceste două articole, vă recomand aici un link, poate unii ați citit, poate alții nu, însă mie mi se pare interesant și poate, de folos.

Comments

comments

2 Responses »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *