O afacere foarte interesanta si profitabila pentru majoritatea romanilor este atelierul de tamplarie. Mai ales locuitorii mediului rural sunt dornici sa isi realizeze un astfel de business pentru ca beneficiaza de spatiu suficient si de timp la indemana pentru a dezvolta cum se cuvine o astfel de idee. Evident ca pentru oamenii cu posibilitati financiare reduse nu se pune problema sa se investeasca sume mari de bani de la inceput, astfel incat afacerea se va dezvolta pas cu pas cu putina ambitie, hotarare si talent.
Producatorul mic se adreseaza publicului mediu si nu marilor firme, dar profitul poate veni foarte rapid daca piesele create sunt frumoase, unice, demne de expozitie chiar. Pentru a lua avant aceasta afacere, atelierul de tamplarie trebuie sa functioneze la maximum si sa aiba toate echipamentele si instrumentele necesare unei astfel de activitati, iar personalul sa fie dornic de munca.
Iata cateva sfaturi utile pentru un atelier functional:
- Personalul este foarte important in acest domeniu. Patronul poate munci singur, dar la un moment dat, comenzile il vor coplesi sau poate dorintele clientilor vor fi mult prea moderne si nu va sti sa le execute. Asadar, va trebui sa angajeze 1-2 muncitori calificati si 1 designer care va reusi, cu putina creativitate, sa realizeze piese deosebite. Angajarea familiei in acest proiect poate fi o idee geniala si mai putin costisitoare, asa ca e demna de retinut de orice intreprinzator!
- Un atelier trebuie sa aiba si o cladire adecvata desfasurarii acestei activitati, adica un sediu. Poate fi renovata o anexa a gospodariei din casa batraneasca sau poate fi ridicata o cladire noua, mult mai sigura si mai moderna. Pentru acest scop, NICOMETALTUB pune la dispozitie tevile pentru diversele instalatii de incalzire sau a celor tehnologice. Pe site pot fi gasite mai multe detalii.
- Pentru mutarea dintr-un loc in altul a diferitelor piese de mobilier ar fi indicata folosirea unor roti industriale care usureaza munca angajatilor. Astfel, cu un singur click aici pot fi gasite roti la preturi avantajoase pentru a muta sau transporta obiecte grele.
- Utilajele necesare vor fi cumparate imediat pentru ca fara ele nu se va punea realiza activitatea in atelier. O masina universala de tamplarie poate fi perfecta intr-o prima faza, la ea se vor adauga diverse scule electrice destinate unui atelier de dimensiuni mari sau mai mici. Sculele traditionale, folosite de mesterii populari sunt mai ieftine, dar timpul necesar finalizarii lucrarii creste. De altfel, trebuie mentionat insa ca pretul produselor este unul mai scump.
- Tamplarul trebuie sa stie exact ce poate produce sau ce servicii poate oferi, dar si daca are clienti pentru aceste lucruri. Concurenta altor ateliere sau a firmelor mari poate sa-i puna bete in roate, asa ca va fi foarte atent cum anume se va impune in fata lor: prin unicitate, prin calitate, prin preturile mici!
Asadar, o afacere profitabila poate fi demarata si in mediul rural cu putina imaginatie si cu dorinta de a castiga bani frumosi, dar nu poate fi pusa pe picioare decat cu inteligenta, cu un anumit buget, cu echipamente, instrumente de lucru si cu multa munca.