Repere de viață

Repere de viață

parintele-arsenie-boca1Deși am vrut să scriu cu totul altceva, deschizând cartea Vreau să schimb lacrimile voastre în bucurie – Antologie de cuvinte duhovnicești ale Părintelui Arsenie Boca la Repere de viață, m-am gândit să vă scriu și vouă, pentru că mie “mi-au mers la suflet” cele citite. Am înțeles totodată că se aseamănă în mare parte cu ceea ce este scris în cărțile pe care vi le-am menționat în primul meu articol.

Iată ce scrie în cartea mai sus menționată: Când te scoli dimineața din somn, gândește-te că Dumnezeu îți dă ziua pe care n-ai fi putut să ți-o dai singur și pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de oră din ziua ce ți s-a dat și adu-o drept jerfă lui Dumnezeu într-o rugăciune de mulțumire și de cerere bună. Cu cât vei face mai cu osârdie acest lucru cu atât mai mult îți vei sfinți ziua, cu atât mai puternic te vei îngrădi în fața ispitelor pe care le întâmpini în decursul zilei. Rugăciunea de dimineață pentru om este întocmai ca roua de dimineață pe plante. Cine se roagă lui Dumnezeu de dimineață, cu o cuvenită luare aminte, e mai fericit și mai liniștit tot restul zilei aceleia.

În cartea Puterea (de care v-am mai vorbit) și in Magia, scrise de Rhonda Byrne, se pune accentul de asemenea pe momentul trezirii din somn dimineața și este considerat foarte important pentru a avea o zi bună și fericită: Trezește-te plin de entuziasm știind că vei avea o zi plină de realizări (căci de bună seamă vrei să fii bucuros, fericit, victorios, puternic). Vor fi și încercări dar acestea au rolul de a te maturiza (depinde de tine cum le faci față). Tu ești cel care determină cum va fi ziua. “Dacă singura rugăciune pe care o rostești întreaga viață este un simplu “mulțumesc” este suficient”. În cartea Magia se insistă pe recunoștință. Practicată zile la rând te ajută să fii într-adevăr recunoscător și să atragi către tine oameni, lucruri, situații și evenimente dintre cele mai bune și fericite.

Acum, să facem o comparație: A venit bunăstarea, mulțumește-I lui Dumnezeu și bunăstarea îți va fi puternică. A sosit nenorocirea, mulțumște-I lui Dumnezeu și nenorocirea se va curma. Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Fie prin munți, fie prin văi, mă las purtat de mâna nevăzută a Providenței, numai să mă ducă în patria cea de Sus.

În filmul Secretul și cartea Magia se vorbește de piatra recunoștinței, o pietricică pe care o puteți alege singuri (pe care o aveți deja / pe care o cumpărați pentru că vă place / o găsiți undeva / etc.) și pe care să o strângeți în palmă seară de seară înainte de a adormi și să vă gândiți pentru ce sunteți cu adevărat recunoscător în ziua care tocmai se sfârșește.

Comparând sfatul de mai sus: Începe și sfârșește-ți ziua cu Dumnezeu. Pentru ca să ne cunoaștem pe noi înșine, trebuie să ne chemăm în fiecare zi la judecată sufletul nostru și să-i cerem socoteală de purtarea lui. Să nu adormi înainte de a cugeta la păcatele pe care le-ai săvârșit în cursul zilei. Nu e biruitor mai mare pe pământ decât acela care se biruiește pe sine însuși și domnește asupra patimilor sale. (Cred că o mulțumire este bine-venită, oricum)
viata
Alte repere de viață:

Viața oamenilor este o brazdă de plug trasă peste ogorul anilor ajunși spre capătul de hotar. De aceea, trage brazda propriei tale vieți cât mai dreaptă; înlătură greșelile, abaterile; iar de le-ai săvârșit, îndreaptă-le până nu înnoptează și până nu îngheață, făcând tot binele de care ești capabil, până când plugul sufletului mai poate trage brazda pe curmătura vieții tale. Sub îndrumarea gândurilor curate și a milei Marelui Dumnezeu, adu-ți mereu aminte cât de plăcuți sunt cei ce voiesc pacea.

Până la Dumnezeu, nu este nici jos, nici sus, nici aproape, nici departe, pentru că Dumnezeu este pretutindeni și de aceea este mai aproape de tine decât sufletul și trupul tău, numai să știi să afli această apropiere prin credință și rugăciune. Domnul este aproape de toți cei ce-L cheamă cu toată inima.

Dumnezeu nu cere minuni. Acelea le face El. Dumnezeu ne cere viața și conducerea ei potrivit Evangheliei. Aceasta-i minunea care se cere de la noi. Celelalte le face El. Deci, dacă e așa, de ce așa de puțină credință se vede pe pământ? (…) O explicație ar fi că puține vieți i se predau lui Dumnezeu; puțini oameni îi acordă lui Iisus stăpânirea absolută peste viața lor; – și nu opriți de frica opreliștilor, ci opriți de înșelăciunea amăgitoare a iubirii de sine, care crește ca o pălămidă în aria vieții lor.

Cel ce dă poruncă dă totdeauna și puterea de a o împlini, numai că nu silește. Fă ceea ce poți și roagă pe Dumnezeu pentru ce nu poți și El îți va veni negreșit în ajutor. Oare pentru o pasăre sunt grele aripile cu care zboară prin aer? Nu. Tot astfel și pentru adevăratul creștin nu sunt grele poruncile lui Hristos, prin săvârșirea cărora sufletul nostru, întraripându-se, zboară la cer.

icoana Mantuitorului din multele SinaiȘi făcând în continuare o comparație…. Mulțumirile în cărțile Rhondei Byrne cui se adresează? Oare Universului despre care spune că lucrează pentru tine sau unei forțe supranaturale în care crede fiecare? Eu mă voi repeta cu ce am mai scris într-un articol, dar nu sunt cuvintele mele, ci ale celui care a fost un adevărat duhovnic al neamului românesc, Părintele Arsenie Boca: Grija omului de Dumnezeu simplifică grija omului de om; AȘA VA AVEA DE TOATE. Pe când, dacă omul îl exclude pe Dumnezeu de la conducerea lumii și a vieții (ceea ce numai în fantezia lui e cu putință și nicidecum în fapt), va avea și atunci, dar ca un hoț, nu ca un fiu, până, treptat, va ajunge să nu mai aibă nimic. Dumnezeu nu Se lasă expropriat!

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *