Zen sau “în necazuri bucurați-vă!” ?

Zen sau “în necazuri bucurați-vă!” ?

Trecând pe lângă un chioșc cu ziare săptămâna aceasta, mi-a atras atenția o cărticică despre Reiki, mai exact era un manual de Reiki. Am cumpărat-o pentru că sunt interesată și am observat o altă cărticică, anume: Zen și arta fericirii de Chris Prentiss. A fost perfect că au costat fiecare câte 10 lei, aceștia fiind toți banii mei din portofel. Ulterior am aflat că aceste cărticele se dădeau odată cu ziarul Libertatea. M-am apucat să citesc însă a doua carte și mi-am dat seama de anumite lucruri sau cel puțin așa mi se pare mie. Am decis să vă spun și vouă.

fericireIată deci ce m-a surprins plăcut încă de la începutul cărții: Există o singură cale de a obține fericirea de durată. Este ușor: fii fericit.(…) Acest nou stil de viață începe cu două întrebări simple. Mai întâi, răspunde sincer la următoarea întrebare Mi-aș dori să fie adevărat că “orice mi se întâmplă este cel mai bun lucru care mi se poate întâmpla”? A doua parte, mai dificilă, este să răspunzi sincer la întrebarea: Aș fi dispus să cred că e adevărat?

Acum, ce este de fapt Zen?

Zen este pur și simplu….. sentimentul de a fi aici și acum. – Alan Watts

Pur și simplu ne ajută să ne trezim și să observăm. Ne arată, nu ne învață. – D.T. Suzuki

În carte sunt date exemple ale unor întâmplări nefericite, chiar din viața scriitorului, care însă s-au dovedit spre binele celui afectat de ele.
Și spune așa: O conjunctură ne poate deveni favorabilă doar atunci când ne adaptăm la ea, ceea ce mă duce cu gândul la cartea Atitudinea este totul – Schimbă-ți atitudinea…..și îti vei schimba viața! scrisă de Jeff Keller. Povestesc aici un exemplu dat de Chris Pretiss, al unui bărbat care a fost concediat. De supărare s-a apucat de băutură și droguri. După trei luni a fost sunat pentru a fi chemat la un interviu de compania la care visase mereu să lucreze. Cei de la această companie, fiind precauți în selecționarea salariaților, l-au supus la un test antidrog și desigur a picat testul. Atitudinea acestuia în fața nefericitei concedieri l-a făcut să piardă de fapt ceea ce i se pregătise mai bun de Univers (și spun Univers, pentru că așa crede scriitorul). Eu spun aici proverbul Un șut în fund e un pas înainte.

Iată și ce ne învață Părintele Arsenie Boca: Nouă, toate necazurile ne vin de la greșeli, nu de la Dumnezeu. El numai le îngăduie și spală cu ele vinovățiile noastre! Oamenii însă tare greu pricep că ispășirea prin necazuri dovedește nu părăsirea de Dumnezeu, ci milostivirea Lui. Ba chiar prin aceea știm că are Dumnezeu grijă de noi, dacă vom avea necazuri. Fiind atotbun și atotînțelept, ne poartă de grijă și ne spală – cu milostivire – ori vrem, ori nu vrem, ori pricepem acum, ori vom înțelege pe urmă(…). De aceea, cu lumina cunoștinței fiind, în necazuri bucurați-vă! Căci celui lămurit în căile lui Dumnezeu, tot ce i se întâmplă, spre mai multă lumină i se face, ori pricepem, ori nu pricepem aceasta. Grija noastră să fie de a nu strica ce ne tocmește Dumnezeu. Și zice așa: Vremea de amărăciune ține de obicei cât timp ține și mândria; căci celui smerit nimic nu-i poate sta împotrivă: nici lucruri, nici oamenii și nici dracii.

Acum reveniți la cele două întrebări și răspundeți-vă sincer.

fericire - stii

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *