Întotdeauna fac cumpărături online

Întotdeauna fac cumpărături online

Țin minte cum, pe vremuri, tatăl meu venea acasă cu un teanc de  cărți în brațe. Atunci automat mă gândeam că tocmai luase salariul și mă bucuram, sperând că îmi cumpărase și mie ceva. Așa și era: scotea din buzunar sau din geantă ciocolată ori alte dulciuri. Bineînțeles, nici pe mama n-o uita niciodată. În tot cazul, acum, la maturitate, am un stereotip, asociez primirea salariului cu nevoia de a-mi cumpăra niște cărți noi. Și, pentru a economisi timp, întotdeauna fac cumpărături online.

În copilărie îmi întrebam tatăl ce cărți își cumpărase. Ei bine, din teancul de cărți adus acasă, îmi arăta una singură. „Uite, asta-i cartea pe care o voiam, îmi spunea el. Pe celelalte le putem arunca la gunoi!” Eu, uimită, îl întrebam de ce le mai cumpărase. Am aflat că orice  carte bună se vindea numai împreună cu altele, pe care nu le dorea nimeni. Cum încă nu fusese inventat internetul, nu existau carti online. Însă astăzi pot găsi și achiziționa orice cărți, fără restricții și, foarte important, necenzurate.

În vechiul regim politic, înainte de editare, toate cărțile, fără excepție, erau cenzurate, eliminându-se pasajele deranjante pentru comuniști. De altfel, cenzura funcționa în toate sferele de activitate. De exemplu, un fotbalist cu numele de Ceaușu Gheorghe era numit invariabil C. Gheorghe! O fi fost Ceaușescu un imbecil, dar destui securiști se înghesuiau să arate că ei sunt și mai și.

După (hai s-o numim) revoluție, cenzura FSN-ului funcționa în continuare, dar altfel: publicațiile neconvenabile erau în veșnică lipsă de hârtie. Se aducea hârtie din țările vecine pentru ziare, fiindcă fabrica din Letea nu avea hârtie de ziar decât pentru cotidianul Dimineața, oficiosul FSN-ului.

Acum, noua generație de cititori poate lectura orice publicații așa cum le-au conceput autorii lor. Cu toate acestea, în librăriile fizice care mai funcționează, aproape niciodată nu-i coadă. În unele mai cunoscute, e drept, se strânge ceva lume, însă numai cu ocazia lansării oficiale a unei cărți foarte așteptate, adesea cu participarea autorului. Dar pentru un astfel de eveniment se face publicitate în prealabil.

Cum spuneam, prefer să-mi cumpărăturile de pe internet. La fel procedez și în cazul cărților. Există destule librării online la care putem apela. Personal, caut pe magazinul online Carti-beletristica.ro, unde prețurile nu sar calul. Și apoi, acolo găsesc precis cele mai noi titluri.

Categoriile de cărți după care acolo caut titlul dorit sunt: Antologie, Aventură, Bestseller, Călătorie, Cugetări/Proverbe/Ghicitori/Citate, Ficțiune, Folclor, Horror, Istorie și critică literară, Memorialistică, Non-fiction, Piese de teatru, scenarii, Poezie, Polițiste, Proză diversă, Proză, eseistică, Romane, Romantice, Science Fiction, Thriller.

 

Comments

comments

2 Responses »

  1. Multumesc pentru articol! Eu am observat ca desi avem mai mult timp de cand putem face cumparaturile online, imi lipseste uneori sa merg sa ma plimb prin mall, prin magazine… acea relaxare imi da mult mai multa energie decat 2 ore de somn. Desi imi comand mult online, de pe https://www.superlative.ro/ si alte site-uri similare, o data pe saptamana tot ies in mall 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *